Hästpolo

Sporten för miljonärer brukar hästpolon beskrivas som. Bara genom att betrakta åskådarna vid en polomatch och en fotbollspublik inser man att de skiljer sig åt väsentligen från varandra och då på mer än ett plan.

I regel dricker publiken vid fotbollsmatcher öl, man hänger sig till tjoande och man sjunger. Bengaliska eldar tänds eldar, liksom fyrverkerier. Fotbollen som sport brottas med problem i form av våldsförhärligande huliganer.

I motsats är publiken vid polomatcher tysta, utom vid de tillfällen de artigt applåderar varje gång det blir ett mål. Här bjuds publiken på champagne. Även på det sätt som polospelare intervjuas för media skiljer sig åt. Frågorna är artigt ställda och spelarna får tala till punkt utan att bli avbrutna.

Här är de genomförda på ett gentlemannamässigt i motsats till de intervjuer som görs efter fotbollsmatcher.


Vad är hästpolo?

Hästpolo är ett spel för ryttare och häst. Då man spelar utomhus på en stor gräsplan, med måtten 250 x 180 meter, en så kallad full sized plan, deltar fyra spelare i matchen. Gräsplanen har en låg sarg längs kanten. Då matchen går av stapeln i en sluten arena, inomhus eller på en arena som Stockholms Stadion, deltar tre spelare i en match.

Liksom i fotbollen går spelet ut på att spelarna ska få in en boll i motståndarens mål. Målet i sig består av två stolpar som står sju meter ifrån varandra. Det finns ingen överliggande ribba varför det räknas som mål då bollen går mellan stolparna oavsett hur högt den spelats

Själva spelet

Spelet är ett lagspel, och lagmedlemmarna som är till häst, samarbetar för att driva bollen in i motståndarlagets mål. Bollen, som väger 113 gram och är åtta cm i diameter, drivs med hjälp av klubbor som väger 1,98 kilo. Spelarna måste, av förståeliga skäl, bära hjälm. Spelarna klär sig i kända varumärken, de mest framgångsrika blir sponsrade.

Matcherna består av perioder som kallas chukkas. Matchen kan delas in i åtta, sex eller fyra chukkas. En chukka pågår under sju minuter om bollen är död, annars pågår den under 7,5 minut. En chukka avslutas då det rings i en klocka. Under fyraminuterspausen, stampas upprivna grästuvor till för att skydda hästarnas känsliga hovar.

Varje polohäst orkar spela runt två chukkas och hästbyte sker under pågående spel. Hästarna står för cirka 60-75 % av ekipagets skicklighet varför många hästar köps från Argentina, då dessa anses vara de förnämsta.


Hästpolo – tillgängligare

I Storbritannien upplever hästpolo en boom. Här attraheras nya målgrupper, som konsulter och finansfolk med mer blygsamma inkomster jämfört med de spelare som historiskt sett utövat sporten. De nya spelarna drar nytta av den senaste trenden; att kunna hyra in sig i ett lag.

Något som kanske finner sin väg till Sverige också. I en sportklubb kan det vara kul att utövare och medlemmar har en gemensam profil då det gäller sportkläder, inte minst för att visa gemensam front och identitet vid matcher.

Hos Nicmacollection finns ett brett utbud av proffsiga profilkläder.

Rulla till toppen