Polo i Stockholm

För den som är sportintresserad och särskilt intresserad av den ytterst exklusiva hästsporten polo kan det vara intressant att veta att det i skrivande stund, maj år 2014, finns två poloklubbar som bedriver sporten på två närliggande ställen i Stockholm.


Stockholm Polo Club

År 2003 bildades poloklubben Stockholm Polo Club. Klubben har sin hemvist på Uddnäs som återfinns längs E18 norr om Stockholm.

På Uddnäs kan man spela polo på fält som har internationella mått så att lag om fyra spelare kan tävla. Det argentinska laget stöttar klubben under de svenska sommarmånaderna. På så sätt garanteras de spelare som är organiserade i Stockholm Polo Club tillgång till kunskap som leder till utveckling för dem som polospelare, både gällande ridning och rent speltekniskt. Klubbverksamheten bedrivs av en  professionell polo manager. De hästar som används i polo importeras från Argentina. De som sköter hästarna kommer från Sverige och Argentina.

På Uddnäs arrangeras klubbmatcher varje helg under säsongen som pågår under maj till september. Under 2014 kommer man att arrangera både spel och chukkas. Chukkas är spelperioder, delar av matcher.

Medlemmarna spelar även turneringar ute i Europa. Genom att bedriva poloskola introduceras nya spelare i sporten.

Nordic Polo Club

Nordic Polo Club bildades under 2012 och har sin hemvist vid Almare Stäket. Även Nordic Polo Clubs poloplan har internationella mått. Liksom hos närliggande Stockholm Polo Club har man en professionell polo manager. Klubbens hästar, dess polo manager och spelande hästskötare kommer från Argentina. Hos Nordic Polo Club vid Almare Stäket spelas arenapolo både inomhus och ute.  Klubben låter nya spelare introduceras i den egna poloskolan.

Turneringar anordnas under säsongen.

Swedish Polo Association

Stockholm Polo Club har tillsammans med Nordic Polo Club grundat Swedish Polo Association,  SPA.
Swedish Polo Association är anslutna till både till brittiska Hurlingham Polo Association, HPA och  den internationella polofederationen, Federation of International Polo, FIP.


Rekryteringsbas

Rekryteringsbasen för nya medlemmar är begränsad till de som dels har ett genuint intresse att börja med sporten och att de därtill har en ekonomi som tillåter att man utövar denna exklusiva sport.
En polospelare behöver äga flera hästar, eftersom man under en match måste byta ut sin springare några gånger under en match, annars riskerar de att dö.

Tävlingar 2014

Stockholm Polo Cup anordnas på Stockholms Stadion den 7 juni 2014 och den årligen återkommande Hierro Y Albero Stockholm Polo Cup, går av stapeln på Uddnäs Gård den 14 juni.

Rulla till toppen